Serdivan, Doğu Marmara Bölgesinde Sakarya il merkezinin batısında yer almaktadır. Büyükşehir metropol alanı ve bütünlüğü içinde yer almasından dolayı ilk bakışta farklı bir yerleşim yeri olarak algılanmamaktadır. Ancak belirtmek gerekir ki, son yıllarda ikamet amacıyla tercih edilen bir yer olmuştur.
Serdivan ilçesinin tercih edilmesinde, imar düzenlemelerindeki standartların yanında coğrafi yapısının ve ikliminin rolü olduğunu belirtmek gerekir. Serdivan, Adapazarı ovasının uç noktalarındaki tepeler üzerine kuruludur. Söz konusu tepelerin tamamı yapılaşmaya uygun değildir. Bazılarında eğim %35-40 düzeyine ulaşmaktadır. Bununla birlikte tepelerin zemin yapısı; Büyükşehir bütünündeki diğer ilçelere göre iklimindeki nem oranının nispeten düşük olması ve rüzgâr alma durumu; Sapanca Gölü’nün bir kısmının ilçe sınırlarında olması gibi faktörler tercihler üzerinde etkili olmaktadır.
Serdivan’ın ilçe olmasından sonra, mahalle sayısı ve yüzölçümü artmıştır. Serdivan ilçesinin yüzölçümü 11.331 hektar’dır. Bu alanın tamamı belediye görev alanıdır. Ancak bilindiği gibi orman köylerinin statüsü farklı olduğundan mahalleye dönüştürülememekte ve belediyelerin bir kısım yetkilerini bu alanlarda kullanmaları mümkün olamamaktadır.
Yeni bağlanan mahallelerle birlikte toplam 24 mahalle Serdivan’a bağlanmıştır. Serdivan Belediyesi kapsamında bulunan mahalleler şunlardır; Yukarıdereköy, Yazlık, Vatan, Uzunköy, Selahiye, Reşadiye, Otuzikievler, Meşeli, Kuruçeşme, Dağyoncalı, Köprübaşı, Kızılcıklı, Kemalpaşa, İstiklal, Hamitabat, Esentepe, Çubuklu, Beşköprü, Beşevler, Bahçelievler, Aşağıdereköy, Aralık, Arabacıalanı.
11.331 hektar büyüklükteki Serdivan’ın, 2.000 hektarlık kısmı orman ve yeşil alandır. Sakarya ili genelinde ormanlık sahanın genel yüzölçümüne oranı %44 civarında iken bu rakam Serdivan için oldukça düşüktür. Serdivan’ın orman ve yeşil alanı oranı %16,8’dir. Ormanların genel niteliği ise bozuk koru ve normal baltalık türündedir. Meşe türü ağaç ağırlıklı olanıdır.
Yukarıdaki haritada görüldüğü gibi Serdivan’daki ormanlık alan yüksek bölgelerde yoğunlaşmaktadır. Rakımın düşük olduğu bölgelerde ise orman yoksa bile meyve ve sebze bahçeleri bulunmaktadır. Kısacası orman ve yeşil alanlara ilişkin resmi rakamlardan çok yüksek miktarda yeşil alan bulunduğu belirtilebilir.