EVLİLİK İŞLEMLERİ İÇİN GEREKEN BELGELER
EVLİLİK İÇİN İSTENEN BELGELER
EVLİLİK BAŞVURUSU İÇİN
- Evlilik başvurusu için belediyemize müracaat edecek olan çiftlerden birinin Serdivan da oturuyor olması yeterlidir. İlçemizde oturmayıp Serdivan evlendirme dairesinde Nikah kıydıracaklar için, oturdukları ilçe belediyesinden “Evlenme İzin Belgesi” alarak Belediyemiz Evlendirme Dairesine müracaat etmeleri gerekmektedir.
- Evlenecek olan çiftlerin müracaata birlikte gelmeleri ve müracaat esnasında nüfus cüzdanlarını göstermeleri gerekmektedir. (Yasa gereği; Nüfus cüzdanlarının aslı olmadan işlem yapılmamaktadır.)
- Soğuk damgası olmayan, Çok yıpranmış, evli yazan ya da 10 yılı geçen nüfus cüzdanı ile işlem yapılamaz.
- Eksik evrakla müracaat yasa gereği kabul edilmeyecektir.
- Evlenecek çiftlerin beraber gelmeleri veya gelemeyen adayın vekâlet vermesi zorunludur. Bunun için noterden Özel Vekâletname düzenlenmesi gerekmektedir. Bu vekâletnamede; vekâlet verenin, vekilinin ve evleneceği kişinin tam kimliği ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğu açıkça belirtilmek zorundadır.
- Kızlık soyadını kullanmak isteyen kişilerin, müracaat sırasında evlendirme memuruna talebini belirtmesi ve düzenlenecek dilekçesini imzalaması gerekmektedir.
EVLENME İÇİN GEREKLİ BELGELER
- Nüfus Cüzdanının aslı ve Fotokopileri
- 5 şer adet vesikalık fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş)
- 01.01.2019 Tarihinden sonra Evlilik başvurusunda bulunacak çiftler bağlı bulundukları Aile Hekimlerine birer vesikalık fotoğrafla giderek sağlık raporlarını alacaktır
- İl dışından Başvuruya gelecek erkek veya bayan sağlık raporlarını getirmeleri gerekmektedir.
EVLENME EHLİYET VE ŞARTLARI
- 18 yaşını doldurmuş olmak
- 17 yaşını tamamlayan Kadın / Erkek, Anne ve Babasının var ise Vasisinin Noter Muvafakatnamesi ile ve ya Müracaat esnasında Çiftler ile birlikte gelerek izin vermeleri halinde.
- 16 yaşını doldurmuş kadın / erkek, Aile Mahkemesinin Evlenmeye izin kararı ile evlenebilirler.
- Boşanan kadın 300 gün kanuni bekleme süresi dolduktan sonra evlenebilir. (Ancak bu süre aile mahkemesi kararı ile kaldırılırsa evlilik müracaatı yapılabilir.)
- YABANCI UYRUKLU KİŞİLERİN MÜRACAATLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER
- 5 Adet vesikalık fotoğraf (Son 6 Ayda çekilmiş)
- Pasaportun Türkçe tercümesi (Noter onaylı)
- Bekarlık Belgesi ve Nüfüs kayıt Belgesi Uyruğu olduğu Ülkenin Yetkili makamlarından alınarak Apostile edilip varsa Türk konsolosluğunda tercime edilerek onaylatılır.Yada Ülkelerine ait İstanbul daki konsolosluk dan bekarlık belgelerini alarak Türkçeye çevrilir ve noterde onaylandıktan sonra aynı ilçede bulunan Kaymakamlıkça tasdik edildikten sonra işleme alınır. Ankara Büyükelçiliğinden alınacak Bekarlık belgeleri Dışişleri Bakanlığından tasdik edildikten sonra işleme alınacak.
- Evraklarını tamamlayan yabancı uyruklu Kadın/Erkek veya İki yabancının İkamet ettikleri evlendirme Dairesine müracaat ederek Sağlık Raporlarını alacakları toplum sağlık merkezine yönlendirilir.
- Türkçe dilini anlaşılacak şekilde konuşmasını bilemeyenlerin nikâh sırasında yeminli tercüman bulundurması zorunludur.
NOT: Yabancı uyruklu kişilerden vize süresi ve pasaport süresi dolanların müracaatı kabul edilmemektedir.
NİKAH İPTALİ: Çiftler şahsen müracaat ederek nikahlarını iptal edebilir veya erteleyebilirler. İptal edilen nikahların ücretlerini geri alabilmeleri için dilekçeyle birlikte makbuz aslını ibraz etmeleri gerekmektedir.
( Müracaatlar hafta içi her gün kabul edilmektedir .)